Miért kérdőjelezhető meg az ügyészség munkája?

Kinek a kérésére indult el az ügyészi munka a BKV-ügyben?

A BKV végkielégítési botránya 2009-ben robban ki, nem sokkal az országgyűlési választások előtt. A Fidesz természetesen felhasználta a helyzetet, és folyamatosan támadta a fővárost irányító koalíciót. Az első feljelentéseket a párt képviseletében a leendő főpolgármester-jelölt tette meg. Tarlós István 2009 július 29-én fordult a legfőbb ügyészhez BKV-s végkielégítések kapcsán [1]

 

Az ügyészségnél kihez került a BKV-ügy?

Még egy hét sem telt el, hogy Tarlós az ügyészséghez fordult, 2009 augusztus 5-től már kiemelt ügyként kezelte a Fővárosi Főügyészség a formálódó BKV-ügyet. A kiemelt ügyek osztályvezetőjeként pedig Dr. Szabadváriné dr. Vámos Katalinhoz kerül a BKV-ügy. Mondhatni a kezdetektől az ő ügyészi felügyelete mellett zajlott a BKV-ügy nyomozása. Érdekes azonban, hogy ez az információ csak a következő évben, szinte véletlenül derült ki egy februári közleményből. Csak ekkor közölte ugyanis a Főügyészség az MTI-vel, hogy a közlekedési vállalathoz kapcsolodó nyomozásokat már fél éve kiemelt üggyé nyilvánították.[2]Eddig a dátumig senki sem sejthette, hogy az ügy már Szabadváriné kezében van. Persze 2010 telén ez az információ valahogy elsikkadt a botrányokat kereső újságírók között, hiszen akkor, január-februárban már tele volt a sajtó a BKV-ügy érintettjeinek letartóztatásával, vagy kiszivárgott vallomásaikkal.

 

Hol találkozhattunk korábban Dr. Szabadváriné dr. Vámos Katalin nevével?

Az interneten viszonylag kevés helyen bukkan fel az ügyésznő neve. Szabadvári Ottónéként, és leánykori nevén, Vámos Katalinként sem lelhető fel a munkásságát bemutató leírás. Korábbi ügyészi munkájáról is csak kevés információt találni. Annyi bizonyos csak, hogy ő képviselte a vádat 2004-ben a Sutka-ügyben[3], az államtitoksértéssel vádolt Csík Rita népszavás újságíró ügyében. Ezután kapott egyébként Magyarország nemzetközi elmarasztalást, amiért túl sok hazánkban az újságírók elleni per. Szintén Szabadváriné képviselte a vádat a kismacskát vízbefojtó filmes ügyében.[4] Illetve ő nyilatkozott az igen vitatott UD Zrt. üggyel kapcsolatban is, ahol bejelentette, hogy osztálya elutasította a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójának panaszát. [5]

 

Milyen szerepe volt Szabadvárinének a BKV-ügy alakulásában?

Az ő nevéhez fűződik a BKV-ügy kezdeti szakaszának levezénylése. 2009 nyarán ugyanis ő vezeti a fővárosi kiemelt ügyek mintegy 90 százalékát kezelő osztályt az ügyészségen. Így 2010. május 17-én a Fővárosi Főügyészség Kiemelt és Gazdasági Ügyek Osztályának vezetőjeként ő írta alá azt az indítványt, amelyben Hagyó Miklós előzetes letartóztatását kérték.

 

Szabadváriné és kollégái kezdeményezték a BKV-ügy letartóztatásait?

Január 7-én a BRFK kezdeményezte Szalainé Szilágyi Eleonóra, a BKV-s humánpolitikai igazgató előzetes letartóztatását.[6] A rendőrség azonban csupán három napon keresztül tarthatta bent az asszonyt. Ismét szükség lett az ügyészség munkájára, akik elrendelték Szalainé előzetesben tartását. Ezen felül a BKV-per többi vádlottjának letartóztatását is Szabadváriné kollégái kezdeményezték. Sőt mi több, Szabadváriné személyesen írta alá Horváth Éva, Lelovics Ottó és a vezéráldozat, Hagyó Miklós letartóztatásának dokumentumait.

 

Szabadváriné jóváhagyásának köszönhetően indulnak a meg a kihallgatások?

Igen . Szabadváriné jóváhagyásával 2010 januárjában elkezdődtek a kihallgatások és letartóztatások. Később az ügy bírósági szakaszában kiderült, hogy ezek az eljárások súlyosan törvénysértő körülmények közt zajlottak. A vádlottak és tanúk közül sokan elmondták utólag, hogy terhelő vallomásaikat kényszervallatás során tették.[7] A rendőrök ugyanis megfenyegették őket, hogy ha nem vallanak feletteseikre és Hagyóra, akkor nem engedik haza őket. A BKV ügy vádlottjaihoz hasonlóan más ügy nyomozása során is Hagyó ellen szóló vallomásokat vártak a rendőrök.[8] Ráadásul nem csak a vádlottak, de a BKV-ügy tanúinak kihallgatását is irányította a BRFK.[9] Így születtek meg a BKV-ügy ellentmondásos rendőrségi iratai, összeollózott vallomásai, téves dátumozásai, elveszett, illetve a hamisítás gyanúját is felvető okiratai. Szabadváryné aláírásának köszönhetően tehát a hatóságok fenyegették, megalázták és jogszerűtlen helyzetbe hozták az érintetteket. (Erről bővebben a Kényszervallatások címkéjű dobozban olvashatnak.)

 

Szabadváriné a többi  fővárosi cég ügyeiben is szerepet játszott?

2009. augusztus 19-én Tarlós István a többi fővárosi cégnél történt visszaéléssel kapcsolatban is az ügyészséghez fordult. Ekkor kijelentette, hogy a Fidesz a közeljövőben sorozatosan fog az ügyészséghez fordulni. Öt ügyről beszélt konkrétan, de már akkor megjegyezte: „még nem biztos, hogy ez a vége.” Tarlós tehát már ekkor elárulja, hogy a többi fővárosi közműcég ügyeire is “számít”. Ekkor beszélt Tarlós Horváth Éva kettős foglalkoztatottságának gyanújáról is. Hagyó közeli munkatársával kapcsolatban mutyira utalgatott, fizetésről, prémiumról, közpénzről és tanácsadói szerződések szükségtelenségéről beszélt: „2007. február óta fizetéssel, prémiummal, egyéb juttatással együtt H. É. számára a BKV 23 millió 600 ezer forintot fizetett ki. Nyilván feltételezhető, hogy H. É., mint Hagyó Miklós legközelebbi munkatársa a főpolgármester-helyettes háta mögött intézte ezt a dolgot BKV-nál" – fogalmazott ironikusan Tarlós. [10] (Mondatait és az összeget érdemes megjegyezni, és összeveti a Nyertesek címkéjű doboz tartalmával)

 

Beigazolódtak Tarlós “számításai”?

Igen, hiszen 2010-ben egymás után érkeztek a rendőrséghez a feljelentések a fővárosi cégek gyanús ügyei miatt.  Ezeket az ügyeket eleinte a BRFK gazdaságvédelmi osztálya vitte, ám később ezek a nyomozások is a Szabadváriné vezette kiemelt ügyek osztályán landoltak. Vagyis a BKV-ügyhöz hasonlóan a többi fővárosi céget érintő ügyeket is Szabadváriné felügyelte: az FKF, a Főkert, a fővárosi fürdőcég és a Főtáv ügye is az ő kezébe került.

 

Szabadváriné osztálya vádat emel a fővárosi cégek ügyében is?

Igen. A kényszervallatások, és letartóztatások után a nagy fővárosi közműcégek ügyében is megtörténik a vádemelés, amit legtöbb esetben szintén Szabadváriné osztálya tett meg. A BKV-ügyben csak azért nem Szabadváriné emelt vádat, mert Hagyó ügye - országgyűlési képviselő lévén - a központi nyomozó főügyészség viszi tovább.

 

A fővárosi cégek ügyében is szakmaiatlanul folyt a nyomozás?

Igen. A BKV-ügyhöz hasonlóan, ezekben az ügyekben is igen komoly kérdéseket vetnek fel a Szabadváriné vádemeléseit megelőző nyomozati vallomások körülményei. Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-vel szemben 2010. április 21-én rendelt el nyomozást a BRFK hűtlen kezelés gyanúja miatt.  Majd “több hónapig tartó adatgyűjtés” után meggyanúsították a volt vezérigazgatót, Bielek Pétert és öt másik embert.

 

Mit jelent a „több hónapig tartó adatgyűjtés”?

Bieleket először titokban kereste meg a BRFK, tisztázták, hogy nem gyanúsítják semmivel, együttműködést ajánlottak neki. A rendőrségen viszont egy öt órás meghallgatáson, nyomasztó légkörben Hagyóról, Demszkyről, Mesterházy Ernőről kérdezték. Saját bevallása szerint félt, hogy őt sem engedik majd haza családjához, ezért a nyomás hatására a rendőrök elvárásainak megfelelő, ám egyáltalán nem valós tartalmú vallomást tett. Később a BRFK ígérete ellenére azonban vallomása megjelent a Magyar Nemzetben. Második kihallgatásán így már tagadta korábbi hamis állításait, miszerint Hagyóék pénzt követeltek volna tőle. Valószínűleg ez volt az oka annak, hogy egy héttel később Szabadváriné osztálya vádat emelt ellene a pusztazámori ügylettel kapcsolatban 70 millió forintos károkozással.[11] A pere még folyamatban van.

 

A Főtáv ügyében történő nyomoz is megkérdőjelezhető?

Igen. A Főtáv Zrt. ügyében 2010 májusában indul a nyomozás egy magánszemély[12] feljelentésére. Kovács Lajost, a cég akkori vezérigazgatóját 2010. július 20-án helyezték előzetes letartóztatásba és fél évig benntartották. A BKV-üggyel összefüggő érdekesség, hogy egy vallomás szerint a Főtávtól is kért úgynevezett „tagdíjat” Hagyó Miklós. A történethez hozzátartozik azonban, hogy ezt egy top 100-as bűnöző állította. Azt pedig jól tudjuk Sz. György vallomása[13] óta, hogyan próbálták kihasználni a nyomozók más ügyekben meggyanúsított emberek szorult helyzetét arra, hogy a számukra szükséges hamis tartalmú terhelő vallomásokat kicsikarják.

 

Az akkori főpolgármestert, Demszky Gábort is meghallgatták a fővárosi cégek ügyeiben?

Érdekes, de Hagyó felettesét, az akkori főpolgármester Demszkyt Gábort az összes említett fővárosi cég peres ügye közül csak a Főkert Nonprofit Zrt. (Főkert) ügyében hallgatták meg, soha semelyik másikban. Az is érdekes, hogy ki hallgatta ki a főpolgármestert - udvariasan a Városházán, saját irodájában.[14] Az a Halász Ottó vett részt a kihallgatáson, aki Hagyó Miklóst is kihallgatta, de Bielek Péter majd Kovács Lajos volt Főtáv-vezér kihallgatásán is ott volt.[15] Ennek a szorgalmának köszönhetően azóta kinevezték az FKF elit 30 fős biztonsági igazgatóságának csapat főnök-helyettesévé. [16] A Főkert ügyében 2010. június 7-én rendelt el nyomozást a BRFK hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt. Természetesen Szabadváriné összedolgozott kollégáival: a Főkert ügyében nem történt vádemelés.

 

Hol folytatta munkáját a vádemelések után Szabadváriné?

A közműcégek ügyében tett vádemelések után 2012. augusztusában Polt Péter legfőbb ügyész áthelyezte Szabadvárinét.  A fővárosban jelentős osztályt irányító ügyészt ugyanis a Pest Megyei Főügyészséghez helyezte át osztályvezető helyett sima ügyész pozícióba.[17]Szabadváriné nem sokkal ezután elhagyta az ügyészi szervezetet. 2013. januárjában szolgálati jogviszonyát megszüntették.[18] Az ügyészségi közlöny rövid tudósításából nem derült ki, hogy mi Szabadváriné távozásának az oka, és az sem, hogy saját maga kérte-e ügyészi munkakörének megszüntetését. Szabadváriné nem sokáig maradt munka nélkül. Férje nevén, dr. Szabadvári Péter Ottóné néven már másnaptól (2013. február 1.) Tarlós hivatalában dolgozott önkormányzati főtanácsadóként.

 

Miért váltott nevet Szabadváriné Tarlós szárnyai alá kerülve?

Elgondolkodtató, hogy miért kezdte el használni katonai ügyész férje nevét. Ám ha jobban belegondolunk, nem véletlen, hogy Szabadváriné nem verte nagydobra új munkahelyének nevét. Ugyanis a BKV-ügyben végig Tarlós kezére játszó ügyész később a már főpolgármester Tarlós alatt kapta meg jutalmát nem éppen elfogulatlan szolgálataiért. (Hogy miért érezhette szükségesnek a névváltást, arról többet olvashatnak a Nyertesek címkéjű dobozban.)

 

Mikor ismerte el az ügyészség, hogy nem létezik a nokiás doboz?

2015. június 30-án a BKV-per keddi tárgyalásán végre az ügyészség is elismerte, hogy bizonyíthatatlan a nokiás dobozos állítás.[19] Mindezt két és fél évvel az után, hogy Balogh Zsolt visszavonta a korrupciós pénzekkel tömött nokiás dobozról szóló hamis vallomásait.[20] Úgy tűnik, ennyi időre volt szüksége az ügyészségnek ahhoz, hogy belássák, bármenyire is szeretnék, nem folytathatják az esztelen és megalapozatlan vádaskodást.

 

Nem volt megalapozott az ügyészség nokia dobozos vádpontja?

Nem. A BKV-ügy kronológiájából is egyértelműen kiderül, hogy finoman szólva is rendhagyó sorrendben[21] történtek az események. Az ügyészség csak azután indította meg a nyomozást az állítólagos vesztegetés miatt, hogy Balogh visszavonta az erről szóló vallomását. Addig egyetlen tanúvallomással alátámasztottnak vélték a dolgot, mintha elfelejtették volna, hogy a korábbi megbízott vezérigazgatót ők maguk vették rá zsarolással és megfélemlítéssel arra, hogy hamis vallomást tegyen.[22] Mondhatni ők találták ki a nokiás dolgot.

 

Miért játszott össze az ügyészség Tarlóssal a nokiás doboz kitalálásában?

Politikai érdekből[23] természetesen. Aki kicsit is jobban figyelt az eseményekre, könnyen összerakhatta a képletet. A nokiás doboz legendája és Hagyó Miklós akkori MSZP-s polgármester-helyettes meghurcolása tökéletesen kapóra jött a 2010-es választások előtt. Nem csak a Fidesznek, hanem az akkor főpolgármesteri székbe kívánkozó Tarlósnak is. A másik párt besározásával pedig egyenes út vezetett az ország narancsba borulásához és a kétharmadhoz.

 

Lehetséges valakit megvádolni, és bíróság elé citálni alaptalanul?

Magyarországon sajnos nagyon könnyű megvádolni valakit és ok nélkül előzetesben tartani.[24] Hiszen az eddigi gyakorlat szerint, ha a politikai érdek úgy kívánta, a rendőrség, a bíróság és az ügyészség remekül összejátszott. Hogy egy klasszikussal éljünk:

„Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, 5 perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! Magára is, magamra is, mindenkire!"

(Bacsó Péter: Tanú)

 

Ezek után lezárták végre a nokiás doboz ügyét?

Nem. 2017 májusában alaki hibáktól hemzsegő indítványában a Szegedi Fellebviteli Főügyészség a felmentést követően azt kezdeményezte a szegedi táblabíróságnál, hogy nyomozzák újra teljesen elölről, immár harmadszor a nokiás doboz meséjét. Amennyiben ezt a képtelenséget a szeptemberben induló eljárás során elfogadta volna a Szegedi Ítélőtábla, a Fidesz már harmadszor tematizálhatta volna ezzel a mesével az országgyűlési választásokat. Az ügyet nyomon követőket már meg sem lepheti, hogy az iratok megérkezésével egy időben Polt Péter kitüntette az eljáró szegedi ügyésznőt, Dr. Kaszáné dr. Horuczi Zsuzsannát.[25]

 

Harmadszor is újra kezdték a nyomozást? 

Az ügy története jogi nonszenszek sorozata, ideértve a másodfokon eljáró ügyész indítványát is. Szerencsére nem kezdték harmadszor is újra a nyomozást, de ez nem Polt Péter fideszes ügyészségen múlt.[26] A másodfokú ítélet előtt három héttel az ügyészek még mindig Hagyó nokiás dobozát keresték. [27]

 

[1] A Fidesz a legfőbb ügyészhez fordul a BKV volt humánpolitikai igazgatójának ügye miatt - MTI, Budapest, 2009. július 29., szerda

[2] A kezdetektől kiemelt ügyként kezeli a Fővárosi Főügyészség a BKV-ügyet - MTI, Budapest, 2010.02.05.

[3] Vádirat dr. K. Margit és társa ellen - Budapest, 2004. november 4., http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9116239

[4] Határozat nyomozat megszüntetéséről - Budapest, 2007. 12. 11., http://talaltcica.org/talaltcica/wp-content/uploads/2007/12/toepler_071228.pdf

[5]  Laborc: elutasítva - Nol.hu, 2009. 07. 30, http://nol.hu/belfold/laborc-343394

[6] Előzetesben a BKV volt humánpolitikai igazgatója - Népszava online, 2010.01.07., http://nol.hu/belfold/eloallitottak_a_bkv_volt_humanpolitikai_igazgatojat_-495631

[7] Így hallgatták ki a BKV-ügy vádlottjait - Index, 2013.04.22, http://index.hu/belfold/2013/04/22/igy_hallgathattak_ki_a_bkv-ugy_vadlottjait/

[8] BKV-ügy: diktáltak a nyomozók - Népszava online, 2013.04.25., http://nepszava.hu/articles/article.php?id=640754

[9] Pálocska János tanú teljes bírósági vallomása (tárgyalási jegyzőkönyv) - 2013.05.07., http://hagyomiklos.com/hu/content/p%C3%A1locska-j%C3%A1nos-tan%C3%BA-teljes-b%C3%ADr%C3%B3s%C3%A1gi-vallom%C3%A1sa-t%C3%A1rgyal%C3%A1si-jegyz%C5%91k%C3%B6nyv-2013-m%C3%A1jus-7

[10] Tarlós: a Fidesz több fővárosi ügyben is az ügyészséghez fordul -  Budapest, 2009. augusztus 19., szerda (MTI) - A fővárosi ellenzék a közeljövőben sorozatban fog az ügyészséghez fordulni

[11] Mit akartak kimondatni a nyomozók a fővárosi cégvezetőkkel?, Hagyo dosszié blog, 2015.03.23., http://hagyodosszie.blog.hu/2015/03/23/mit_akartak_kimondatni_a_nyomozok_a_fovarosi_cegvezetokkel

[12] Nyomoznak Tarlós egyik főembere ügyében is - Index, 2011.01.27., http://index.hu/belfold/budapest/2011/01/27/nyomoznak_tarlos_egyik_foembere_ugyeben_is/

[13] Kényszervallatások, hatósági visszaélések a Hagyó ügyben - Hagyó dosszié blog, 2013.10.04., http://hagyodosszie.blog.hu/2013/10/04/kenyszervallatasok_hatosagi_visszaelesek_a_hagyo-ugyben_osszefoglalo

[14] Tanúként hallgatják ki kedden Demszkyt - Orogo, 2010.07.27., http://aktiv.origo.hu/itthon/20100727-tanukent-hallgatjak-ki-kedden-demszkyt.html

[15] A Hagyót előzetesbe küldő ügyész is Tarlós főtanácsadója - Origo, 2015.03.08., http://www.origo.hu/itthon/20150308-a-hagyot-elozetesbe-kuldo-ugyesz-is-tarlos-fotanacsadoja.html

[16] Kik jártak jól az ügy főszereplői közül? - The Magicbox, http://themagicbox.hu/hu/cikk/kik-jartak-jol-az-ugy-foszereploi-kozul

[17] dr. Szabadvári Péterné áthelyezése  - Ügyészségi Közlöny, 2012. aug. 31. (http://www.origo.hu/itthon/20150308-a-hagyot-elozetesbe-kuldo-ugyesz-is-tarlos-fotanacsadoja.html)

[18] dr. Szabadvári Péterné szolgálati jogviszonyának megszüntetése  - Ügyészségi Közlöny, 2013. feb. 28. (http://www.origo.hu/itthon/20150308-a-hagyot-elozetesbe-kuldo-ugyesz-is-tarlos-fotanacsadoja.html)

[19] Már az ügyészség sem hisz a nokia doboz meséjének – Origo, 2015.06.30., http://www.origo.hu/itthon/20150630-mar-az-ugyeszseg-sem-hisz-a-nokia-doboz-mesejenek-hagyo-miklos-buntetoeljaras-targyalas-birosag.html

[20] BKV-per: minden korábbi vallomását visszavonta a vádirat alapját adó volt vezérigazgató – Népszava online, 2012.10.09., http://nepszava.hu/articles/article.php?id=591113&referer_id=toplist

[21] Az ügyészség elfelejthette, hogy ők találták ki a nokiás dobozt - Egyenlítő blog, 2015.07.02., http://egyenlito.blog.hu/2015/07/02/ok_talaltak_ki_a_nokias_dobozt

[22] Kényszervallatások, hatósági visszaélések a Hagyó ügyben - Hagyó dosszié blog, 2013.10.04., http://hagyodosszie.blog.hu/2013/10/04/kenyszervallatasok_hatosagi_visszaelesek_a_hagyo-ugyben_osszefoglalo

[23] A nokiás doboz tündöklése és bukása – Egyenlítő blog, 2015.03.16., http://egyenlito.blog.hu/2015/03/16/a_nokias_doboz_tundoklese_es_bukasa

[24] Így tarthatnak ok nélkül előzetesben – Egyenlítő blog, 2015.01.21., http://egyenlito.blog.hu/2015/01/21/igy_tarthatnak_ok_nelkul_elozetesben_993

[25] Jön a kampány - Újra nyomoznak a nokiás doboz ügyében - Sztárklikk, 2017.05.29., http://sztarklikk.hu/kozelet/jon-a-kampany-ujra-nyomoznak-a-nokias-doboz-ugyeben/324662

[26] A Kúria kimondta: lehet fideszesnek nevezni Polt ügyészségét - Index, 2019.09.20., http://index.hu/belfold/2017/09/20/a_kuria_kimondta_lehet_fideszesnek_nevezni_polt_ugyeszseget/

[27] Zoom - Még mindig keresi az ügyészség Hagyó Miklós nokiás dobozát, 2019. 09. 06., https://zoom.hu/2017/09/06/meg-mindig-keresi-az-ugyeszseg-hagyo-miklos-nokias-dobozat